Skiby

Muškarci istiskuju žene iz parlamenta!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Iako su sve stranke ispunile zakonsku normu da 30 odsto kandidata za poslanike budu žene, zakonom nije regulisano da svaku damu koja se povuče nasljeđuje žena.

Poslije formiranja vlade u parlamentu će biti manje od 30 odsto žena, jer zakonom nije regulisano da svaku ženu nasljeđuje žena.

Iako su sve stranke ispunile zakonsku normu koja propisuje da 30 odsto kandidata za poslanike budu žene, našli su rupu u zakonu koja im omogućava da te iste žene istisnu iz parlamenta. Naime, prilikom pravljenja listi svaki treći kandidat bila je žena, a kako je zabranjeno mijenjanje redoslijeda na listi, ukoliko se neka dama povuče, na njeno mjesto dolazi kandidat koji je ispod nje – a to je uvijek muškarac.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović potvrdio je da postoji mogućnost da poslije formiranja vlade u parlamentu bude manje od 30 odsto žena, jer zakonom nije regulisano da svaku ženu nasljeđuje žena, već prvi na listi.

– Nadam se da će u narednom periodu nova vlada i parlament ispraviti ovu manjkavost. Iako je bilo predloga da se to odmah reguliše, takav predlog još nije usvojen – rekao je Odalović.

Prema riječima Slavice Đukić Dejanović, nekadašnje predsjednice Skupštine, sad je pitanje koliko će žena sa tih lista otići u vladu, te samim tim koliko će ih ostati u Skupštini.

– U svakom slučaju, moja je želja da ih bude što više u vladi, jer bi bile na važnijim i odgovornijim funkcijama u zemlji – kazala je Đukić Dejanović.

Predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost Snežana Lakićević Stojačić kaže da opasnost predstavlja to što nije usvojen amandman kojim se liste obavezuju da ženu koja vrati mandat zamjene poslanicom, a ne poslanikom.

Ona je poručila da bi i u izvršnoj vlasti trećinu trebalo da čine dame.

– Za vladu postoji samo preporuka da bi bilo dobro da ne bude manje od 30 odsto žena. Vidjećemo da li će i u kojoj mjeri to biti ostvareno – kazala je predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost.

S druge strane, Suzana Grubješić iz URS kaže da je zakon prava mjera današnje Srbije, a ubuduće možemo da razmišljamo o striktnoj zamjeni “žena za ženu” u Skupštini.

– A šta ako muškarac ode, a zamjeni ga žena kao sljedeća na listi? – upitala je Grubješićeva.

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.