Skiby

Mustafa Sejdovic: Zasto sevdah tece mojim venama

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page


O sevdahu se ne mora puno komentarisati. Dovoljno je reći samo sevdah a ako bi pošli o njemu komentarisati, trebalo bi puno vremena i prostora, jer sevdah je prekrasna priča kojoj kraja nema.
Šta god da se kaže o sevdahu malo je, ahbabu moj. Najljepše sevdalinke ispričao je i ispjevao narod bosanski, a pogotovo bošnjački.
Lijepe sevdalinke ispričao je i ispjevao i bošnjački narod iz Sandžaka. Sevdah je stil ili, bolje rećeno, mustra života.
Ja umijem živjeti sa sevdahom i lijepo se osjećam kada pjevam prekrasne pjesme sevdalinke.

Blago onome `ko umije živjeti sa sevdahom i `ko ga nosi u svom srcu i svojoj duši još iz ranog djetinjstva. I djecu svoju učim da vole sevdah, a nadam se da će i ona učiti svoju djecu.
Ova ljepota s eprenosi s koljena na koljeno i prenosit će se, nadam se, vječno.
Mnogo sevdalinki znam pjevati i teško mi je izdvojiti najdraže, jer se plašim kad bih neku izabrao, čini mi se, ostala bi bolja.I sandžački sevdah ima dosta dobrih pjesama i tu nijednu ne bih izdvajao.Ako već moram, od bosanskih sevdalinki izdvojit ću “Vrbas voda”,
“Ah meraka u večeri rane” i “Omer beže”.Bosanski sevadh je golem, odnosno ogroman i povezan je sa sandžačkim sevdahom.U gotovo svakom sevdahu, vidim ljepotu plahu.Ne volim da ga iskrivljuje neko, evo sada sam to svima jasno reko.Trebalo bi nam više, vala, pravih sevdah festivala.Radi ljepote i krasote, svako veče, sevdah mojim venama teče.

Mustafa Sejdović, interpretator novih narodnih pjesama i sevdalinki

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.