Skiby

Zehra Deović kraljica sevdalinke

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

zehraZehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, umrla je 30.10.2015 u 77. godini života nakon duge borbe s teškom bolešću.

Kroz čitavu karijeru podjednako je vodila računa o repertoaru i scenskom izgledu i uvijek se trudila da ne dođe u iskušenje muzičkog neukusa. U Foči su je zvali “naša Zehra”, a u Sarajevu “diva” i “primadona sevdaha”.

Kada je o Zehri Deović i njenoj pesmi reč, kritika i publika su oduvek delili isto mišljenje. I jedni i drugi su se divili njenoj savršenosti u izvedbi sevdalinke, kao i uvek dostojanstvenom držanju.

Zehra Deović rođena je 9. decembra 1938. u Foči, gde je bila članica tamošnjeg Omladinskog Kulturno-umetničkog društva “Jedinstvo”.

Njen talenat  je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etnomuzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta.


Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com