Skiby

EMINA ZECAJ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

eminaEmina Zečaj rođena je 17.03.1939 godine u starom dijelu Sarajeva. Odrasla je u patrijahalnoj porodici Ahmedhožić Avdije i Melće. Završila srednju tekstilnu školu i medresu. Udovica. Majka dvoje djece. Po mišljenju muzičkih kritičara najbolja živuća interpretatorka bosanske tradicionalne pjesme-sevdalinke. Eminu Zečaj je šezdesetih godina otkrio prof. dr. Cvjetko Rihtman, etnomuzikolog i nakon audicoje kod poznatih profesora Zvonimira Nevžele i Beluša Jungića, počinje svoju karijeru.
Provela je mnogo godina kao sakupljač tradicionalnih pjesama i time obogatila arhivu radija BiH a tako i repertoare svojih bližih kolega. Uloga Emine Zečaj  u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme je ogromna. Njena interpretacija i način izvođenja su također građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa. Snimljene su mnoge TV i radio emisije i reportaže o životu, radu i uspijesima Emine Zečaj.  Bugarska RTV  snimila je dokumentarni film: Bosanska sevdalinkasa Eminom Zečaj. Brojni naučni radovi etnomuzikologa od kojih je i naučni rad prof. dr. Ankice Petrović diplomski rad studenata generacije Azre Pašić i mnogih drugih koji su učinili našu tradicionalnu  sevdalinku još poznatijom i vrijednijom poštovanja. Predstavljala je bosanskohercegovačku tradicionalnu muziku širom svijeta.

Realizovala je 5 singl ploča 4 LP-ja 4 CD-a te snimila veliki broj pjesama za arhiv Radio Sarajeva, uz mnogobrojne nastupe na RTV širom BiH i bivše Jugoslavije snimila je pjesme za film “Gori vatra” Pjera Žalice te za film “Remake” Dine Mustafića u saradnji sa Adijem Lukovcem u kojoj su pjesme Emine Zečaj muziča kulisa samog filma. Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje.

15.04.2009.

Emina_Zecaj.

Emina Zečaj, čuvarica sevdah blaga

Nakon njezinog albuma “Traditional Bosnian Songs” iz 2003. godine, Eminu Zečaj je čuveni časopis Billboard nazvao ikonom bosanske tradicionalne muzike, njemački Jazzthetik akcentirao je čisto i jasno pjevanje, dok je hrvatski Feral Tribune o tom albumu napisao: Slijedi vam zadivljenost pred onim što mogu jedan glas i jedan saz.

Album s minimalističkom produkcijom, sačinjen samo od glasa Emine Zečaj i zvuka tradicionalnog žičanog instrumenta, saza, kojeg je svirao Mehmed Gribajčević, zadivio je i znalce i publiku, zbog jednostavne i emotivne interpretacije u 19 sevdalinki.

No, posebna je značajka tog albuma da su, od svih naslova, tek jedan ili možda dva bili poznati široj javnosti. Ostale pjesme Emina je “iskopala” iz svoje bogate kolekcije. Naime, vrijednost Emine Zečaj na kulturnoj sceni nije samo u njezinim jedinstvenim interpratacijama sevdalinki, već i u sakupljačkom radu koji je omogućio da ova diva bosanske muzike od zaborava spasi stotine sevdalinki uključujući neke od najljepših tradicionalnih pjesama.

Koliko je vrijedno i međusobno preplitanje raznih medija, potvrđeno je filmom “Remake” sarajevskog redatelja Dine Mustafića. Autor soundtracka, Adi Lukovac, odabrao je jednu pjesmu Emine Zečaj sa spomenutog albuma i njen je remiks postao udarna tema filma, a song učinio još poznatijim. Riječ je o naslovu “Il’ je vedro il’ oblačno“, koji je 2004. zaslužio i nagradu Davorin.

Nedavno je Emina Zečaj objavila novi album.

Kao i prethodni, izišao je pod etiketom Gramofona i donosi 12 kompozicija u Emininim aranžmanima, te ovaj put izvedenih u pratnji harmonikaša Avdage Buzara.

Album je snimljen u proljeće 2005. godine u studiju MGKS, producirao ga je Edin Zubčević, dok je postprodukcija rađena u njemačkom Studiju Bauer u Ludwigsburgu.

Pod jednostavnim nazivom “Zečaj Emina“, album sadrži sljedeće sevdalinke:

 1. Žute dunje
  02. Ko pokida sa grla đerdane
  03. Kad bi znala, dilber Sajmo
  04. Kad proljeće ozeleni
  05. Kraj potoka bistre vode
  06. Kad puhnuše sabahzorski vjetrovi
  07. Na majčinom grobu
  08. Avdagino kolo
  09. Rumena mi ruža procvala
  10. Pšeničice, sitno sjeme
  11. Teško je umrijeti
  12. Sjedi Zejna kraj pendžera
 zecaj

Emina Zecaj is the icon of Bosnia and Herzegovina female sevdah, responsible for the development, care and final affirmation of the female singing to saz (long neck lute). The production of this material was motivated by the need to preserve the repertoire as well as its interpretation, which in Emina Zeajs case is a quite unique aesthetic experience. On the technical side, our wish was to make Eminas singing sound as if you were listening to it live in your living room; this non-mediated beauty offers a new experience that we have quite forgotten. “Her singing is clear and clean and the songs posses depth and complexity undreamt of.” (Jazzthetik, Germany, March 2007) “…an icon of Bosnian traditional music…” (www.billboard.com, 14.2.2004) “Diva of Bosnian sevdah…The sevdalinka is as dull as the life itself; what is more, the sevdalinka foreshadows the dullness of nothingness after death. To enjoy life means to enjoy its meaningless monotony and lack of grand stories, pyrotechnics, special effects and other instruments of a spectacle.” (Slobodna Dalmacija, Croatia, 1.2.2004) “You will be amazed what one voice and one saz can do.” (Feral Tribune, Croatia, 20.2.2004)

15.04.2009.

Emina-Zecaj

Emina Zečaj: Čitav život se borim za sevdah

“Sve pjesme sa novog albuma sam snimala za svoju dušu. To su emotivne pjesme o majci, siročadima i neke fine stare pjesme koje sam ja mislila da imam za sebe snimljene. Kasnije su mi rekli da ćemo izdati album”, kazala je Emina Zečaj, jedna od kraljica bosanske sevdalinke čiji će novi album sa 12 pjesama uskoro biti promovisan.

Zečajeva u razgovoru za “Nezavisne” govori o svojoj ljubavi prema sevdalinci. Ponosno ističe da tokom svoje višedecenijske karijere nikad nije pjevala u kafani, a i kritična je prema današnjim pjevačima kao i modernim interpretatorima sevdalinki.

NN: Kažete da ste novi album snimili za svoju dušu. Da li je moguće baviti se ozbiljnom muzikom, a raditi “za svoju dušu”?

ZEČAJ: Ja nikad nisam bila kafanski pjevač. Nikad u životu nisam u kafani zapjevala. Studijski sam pjevač vječito bila i čitav život se borila za sevdah. Pjevala sam isključivo sevdalinku pa sam teže dolazila u centar pažnje, a nisam se ni ja puno gurala. Ali gdje sam god pjevala odnijela sam pobjedu, iako su me mnogi potcjenjivali.

NN: Više od 40 godina ste prisutni na estradi. Sjećate li se uopšte kako je sve to počelo?

ZEČAJ: Sve je krenulo iz hobija. Prijateljice su me nagovarale “hajde Emina, divno pjevaš”, a ja sam se nećkala. Jednog dana jednostavno odem na audiciju i odmah me prime. Otpjevala sam nekoliko strofa, što god oni na radiju kažu ja otpjevam, ali nisam bila sigurna da će me primiti. Mislila sam da od toga nema ništa. Bilo nas je puno, možda tridesetoro, na audiciji. Joj mene stid bilo što sam došla. Rekoh ako me ne prime, u šta sam bila uvjerena, neću nikome ni reći. Kad smo završili sa audicijum rekoše nam da su u četvrtak rezultati. Ja u četvrtak nisam ni otišla, kad me zovu kažu “dođite, primljeni ste na Radio Sarajevo”. Eto tako, malo sreće, malo uzbuđenja i prođe više od 40 godina na estradi.

NN: Da li je u to vrijeme teže bilo baviti se muzikom ili danas?

ZEČAJ: Kada sam ja počinjala niko nije mogao proći ako zaista nema smisla za pjesmu. Čak ni oni koji su znali pjevati ali nisu imali boju glasa koju ne prihvata mikrofon nisu mogli pjevati. Danas je haos. Ja sam skroz izgubila zanimanje za pjesmu kad vidim ko sve pjeva. Ja sam tri godine radila sa profesorima. To je bila procedura da se dođe u studio i snimi pjesma. Sada od toga nema ništa. Ove pjevačice kad pjevaju pola pjesme progutaju. Ne razlikuju uopšte slova. Ne razumijem ih šta pjevaju, nema nikakve dikcije, a to se prije nije dešavalo.

NN: Poznati ste po tome što ste isključivo pjevali sevdalinku. Otkud tolika ljubav prema ovoj pjesmi?

ZEČAJ: Vječito sam se borila samo za izvornu pjesmu. Kad sam došla na radio oni su me i dočekali radosno jer pjevam samo sevdalinku. Tako da sam imala termin kad sam htjela.

NN: Vi ste poznati ne samo kao interpretator sevdalinke nego i kao neko ko je sakupio više od 600 sevdalinki i tako ih sačuvao od zaborava. Kako ste uspjeli od zaborava da sačuvate ove pjesme?

ZEČAJ: Šefovi na radiju su mi dali povjerenje da sakupljam pjesme po čitavoj Bosni i Hercegovini. Svakog utorka sam ja donijela pet ili šest pjesama u studio. Pjesme sam tražila kod starih nana u selima oko Foče, u Crnoj Gori, Višegradu, Hercegovini. Oni su mene poznavali, znali su da ja pjevam te pjesme. I neko dođe kaže “hajde, molim te pjevaj od mog babe pjesmu”. Ona stara već 90 godina ali kaže “znam ja malo melodiju”. I ja je polako snimim. Tada sam ja imala puno elana i entuzijazma. To sam radila sa puno ljubavi jer sam voljela pjesmu. Dođem i sakupim svakog utorka set pjesama koje nikad nisu bile objavljene na radiju. Nepoznat i tekst i melodija. Onda kažem “evo Hanko tebi”, predam ih Zaimu Imamoviću i ostalima sve one pjesme što sam pronašla, jer ih ne mogu sve pjevati sama.

NN: Kako ste uspjeli da se isključivo bavite sevdalinkom. Zar nije bilo ponuda da pjevate i novokomponovanu muziku?

ZEČAJ: Koliko je mene ljudi molilo za svoje kompozicije. Slušajući moj glas kažu “imam divnu pjesmu za tebe Emina”, a ja pristanem. Bile su to novčano primamljive ponude. Odem na radio da snimim te pjesme, a tamo profesori kažu “Emina, da snima to? Nema šanse!” Kažu neće da me kvare.

Tu su bile velike pare gdje su ti menadžeri hodali, ali meni nije žao što nisam za novcem poletjela. Imam ja, hvala Bogu dovoljno. Uvijek sam govorila “daj mi Bože koliko mi treba i koliko mogu podijeliti”.

NN: Pratite li ove novije interpretacije sevdalinki? Kako vam se sviđaju “Mostar sevdah reunion” ili Damir Imamović?

ZEČAJ: Ovi iz “Mostar sevdah reuniona” su okrenuli kako im je lakše pjevati. Meni se to ne sviđa, ali neka ih. Sevdalinka hoće dušu. Oni to ne mogu pjevati, pa su rekli “hajd malo ćemo modernije”. Sevdalinka ne može doći do izražaja ako ne zapjevaš pravom dušom. Damir nije toliko izmijenio sevdah. Ja ću njemu nasamo reći šta mi smeta, jer mu želim pomoći. On je dobar momak i unuk mog kolege.

maxresdefault

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com