Skiby

Amira Medunjanin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

amira-medunjaninAmira Medunjanin je bosanska umjetnica rođena 23. aprila 1972. godine u Sarajevu. Njen životni put obilježile su sevdalinke koje je čula od svoje majke i kojima svijetu želi da predstavi senzibilitet i kulturno-istorijsko nasljedstvo Bosne i Hercegovine. Važi za jednog od najmoćnijih interpretatora ove vrste muzike koji se sa lakoćom poigrava miješajući moderno i tradicionalno.

AMedunjanin

Prije nego što je počela da se bavi muzikom, imala je dobro plaćen posao na kome je od stranaca čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu što ju je veoma pogodilo. U želji da im dokaže da griješe, napustila je posao i započela više nego uspješnu karijeru. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji muzike utjecala je da stvori jedinstven stil koji ne pristaje na kompromise zarad popularnosti.

Djetinjstvo je provela u naselju Hrasno, a često je išla sa roditeljima na Trebević na izlete. Za Sarajevo je vežu mnogobrojne uspomene, a jedan od najboljih životnih perioda joj je 1984. godina kada su se u njenom rodnom gradu održale Zimske olimpijske igre. Smatra ga najlepšim gradom na svijetu i uživa da posećuje manifestacije kao što su: Sarajevo Film Festival, Jazz Fest, Xenofoniu, i druge.

Zanimljivo je da početak njene karijere nije vezan za Sarajevo gde su sevdalinke dominantne, već za Holandiju i druge države u kojima joj je bilo teže da dođe do izražaja. Pošto odlično zna engleski jezik, uspješno je predstavila svoju umetnost publici u Zapadnoj Evropi i na svjetskoj World Music sceni. Novinar Garth Cartwright ju je uporedio sa pjevačicom Billie Holiday što joj naročito i ne prija. Odrastala je uz muziku “Azre”, EKV-a, “Seks pistolsa”, Nika Kejva, i drugih.

2003. godine snimila je singl “Mujo đogu po mejdanu voda” kao gost muzičke grupe Mostar Sevdah Reunion na albumu ” A secret gate”. Nakon dužeg preslušavanja Nade Mamule, može se primjetiti da se Amira ne protivi uticaju starijih pjevača, već često pokušava da dočara njihove emocije.

2005. godine snima svoj prvi album pod nazivom “Rosa” u izdanju Snail Records, Holandija, koga je muzički kritičar Clive Davis, The Sunday Times, proglasio dobitnikom prestižne nagrade “album godine”. Na ovaj način Amira je olakšala put ostalim muzičarima koji su željeli da započnu inostranu karijeru i promovisanje balkanske muzike i običaja.

2008. godine je održala koncert u Bosanskom kulturnom centru tokom Jazz Festa u Sarajevu.

2009. godine snima album “Live” koji izdaje Gramofon, a sadrži snimke sa koncerta iz 2008. godine. Takođe, objavljuje album “Zumra” koji spaja tradicionalnu muziku i harkonikašku izvedbu poznate umjetnice Merime Ključo. Doživeo je veliki uspjeh što najbolje pokazuje muzička nagrada “Indexi” i objavljivanje za područje celog svijeta od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi.

2010/2011. godine izlazi album “Amulette” u izdanju Harmonia Mundi. Na njemu sarađuje sa mnogim domaćim i stranim kolegama od kojih su neki: Vlatko Stefanovski, Kim Burton, Walter Quintus, i drugi. Naišao je na pozitivne kritike u mnogim uglednim svjetskim časopisima, a muzički magazin iz Britanije, Songlines, proglasio ga je Top of the World izdanjem.

2012. godine Fondacija Orange Amiri dodjeljuje nagradu za jedan od 5 najboljih ženskih vokala u 2012. godini. Gostovala je na albumu katalonskog umjetnika Jordi Savalla sa kojim i dan danas nastupa i sarađuje

2014. godine objavljuje četvrti album “Silk and Stone” u izdanju Aquarius Recordsa. Neki od saradnika su: Bojan Zulfikarpašić, Nenad Vasilić, Hakan Gundor, Osman Tokcan, Stjepan Horvat, i drugi. Takođe, za cijeli svijet ga ponovo objavljuje Harmonia Mundi.

Imala je dve turneje sa po dva nastupa od kojih je jedan bio 17. novembra u Zagrebu, a drugi 18. novembra u Beogradu. Drugu turneju je održala u Holandiji 12. maja u Amsterdamu i 14. maja u Utrehtu. 14. marta 2015. godine nastupala je u Sava Centru u Beogradu kome se rado vraća i u kome bi voljela da živi.

amira-medDiskografija

  • A Secret Gate (2003)
  • Rosa (2005)
  • Amira Live (2009)
  • Zumra (2010)
  • Amulette (2011)

Najpopularnija pjesma

Sudeći prema portalu YouTube i broju pregleda najpopularnija pjesma joj je “Ah što ćemo ljubav kriti”.

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com