Skiby

Sevdalije na okupu na promociji albuma “Sevdah” Sakiba Jakupovića

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

NAJBOLJI IZVOĐAČI SEVDAHA SJEVERNOAMERIČKOG KONTINETA NA OKUPU U ST. LOUISU

sakib
U sklopu Susreta Bošnjaka u St. Louisu u petak 28. maja održat će se jedinstvena smotra najboljih poznavaoca i izvođača bosanskohercegovačkog sevdaha u SAD i Kanadi. Povod je promocija albuma “Sevdah” poznatog doajena ovakve vrste muzike u našoj sredini, Sakiba Jakupovića. Sa velikom ljubavlju i profesionalnom predanošću Sakib je odabrao, osvježio i izveo nama dobro poznate sevdalinke koje smo do sada slušali u raznim izvođenjima, ali nikada u maniru nekoga ko godinama živi daleko od svoje domovine. Rođeni Banjalučanin, sevdalija i sarajevski muzički akademac Sakib Jakupović nam donosi jedno novo muzičko djelo, obogaćeno prijevodima sevdalinki na engleski jezik, oplemenjeno vrhunskim fotografijama, što svakako čini poseban kuriozitet dajući novu dimenziju predstavljanju našeg muzičkog blaga daleko od Bosne a ovdje u SAD.

Za ovakav jedinstveni muzički događaj i promociju svog albuma Sakib Jakupović je kao goste pozvao najeminentnije poznavaoce i izođače bosanskohercegovačkog sevdaha koji žive i rade na ovom Kontinentu a koji su odavno izašli iz amaterskih okvira. Evo njihovih imena:
– Mary Sherhard i “Balkan Cabaret” – Seatle, Washington
– Folklorno društvo “Behar” Detroit, Michigan
– Mirjana Grill – St. Louise, Missouri
– Isko Jakupović – Detroit, Michigan
– Munever Džebić – Salisbury, North Carolina
– Ahmet Kadić – Grand Rapids, Michigan
– Mensur Hatić – St. Louise, Missouri
– Fikret Ibrišević – Fiki – Clear Water, Florida
– Mirsad Jarović – Jacksonville, Florida
– Šemso Islamović – Detroit, Michigan
– Samir Hadžalić – Chicago, Illinois

Sakib_Jakupovic1
U predvečerje Susreta u St Louis-u, tačnije u petak, 28. maja sa početkom u 8 sati uveče u cuvenom restoranu ’Grbić’, Sakib Jakupović i njegovi gosti, barem na tren, ponijet će vas na krilima sevdaha u najljepšu zemlju na svijetu Bosnu i Hercegovinu.
Dođite da zajedno uživamo u odabranim melodijama sevdaha, da barem na tren zaboravimo surovu stvarnost svakodnevnog življenja. Pustimo sevdah ritam da nas vodi u predjele naše davno potisnute i pomalo zaboravljenje prošlosti. Sevdah ima moć da zbilžava ljude, zato dođite pogledajte i poslušajte, nećete se pokajati.
Oni koji se odluče, vidimo se u St Louis-u!

sakibjakupovic

Autor: Samir Hadzalić – Bosnjaci.net

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com