Skiby

SAKIB JAKUPOVIĆ – Zasto sevdah teče mojim venama

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Sebe bih, kao ucesnika koncerta “Vece sevdaha banjaluckih legendi” predstavio bas ovako i zelio bih da svi koji se bave aktivno muzikom a posebno sevdahom ili ga samo vole i slusaju da naprave ovakvu jednu pricu o sebi i o ljudima iz okruzenja u kom su rasli i da mi je posalju sa par fotografija koje bih postavio sa tekstom u rubriku SEVDAH U VENAMA sa ostalim pricama koje su mi dosle sa svih strana svijeta i stoje ovdje na ovoj nasoj stranici. Posebno bih volio da se ucesnici koncerta predstave na ovaj nacin jer su njihove banjalucke price najzanimljivije!

ZASTO SEVDAH TECE MOJIM VENAMA

Nakon godina i godina sviranja u raznim bendovima, pjevanjima u skolskim horovima,kulturno umjetnickim drustvima do Kamernog hora BiH te komponovanja, produciranja, aranziranja i na kraju mnogo slusanja muzike koja se u doba ranoskolskih i studentskih dana slusala te muzike koju sam morao da ucim da sviram i pjevam jer su je drugi voljeli, dosao sam do neke svoje unutrasnje spoznaje da je pored jednog odredjenog broja lijepih narodnih i zabavnih pjesama u meni uvijek zivio, prezivio i sada najvise zivi SEVDAH.

Interesantno je kolika je snaga u toj muzici koja jos uvijek prezivljava sve napade i uticaje savremene muzike i pored toga nalazi nacin da se smjesti negdje duboko u nama i tu ceka da se pojavi kada smo najraspolozeniji ili pak kad smo najtuzniji.

To me navodi na sve dublje razmisljanje o svom djetinjstvu i danima svoje mladosti u kojoj se, ne kao sada, mogao cuti sevdah gdje god da krenes.

Prva licnost na koju pomislim kad razmisljam o Sevdahu je moj rahmetli djed Hasan Jakupovic od kog sam, mislim, naslijedio talenat i ljubav za muziku, prvenstveno za sevdah.

Umro je 1964. u svojoj 64 godini, kada sam ja imao samo sedam godina, tako da moje sjecanje je dosta blijedo. Ja ga se sjecam po pricanju mojih roditelja ali i po njegovoj sargiji (vrsta saza) uz koju je pjevao. Kao djetetu ostala mi je u sjecanju ta njegova sargija na kojoj je imao tri ogledala i 100 bijelih malih dugmadi, kako je on govorio “sedefa”. On je bio obavezna licnost na svim sijelima i zabavama u to vrijeme. Njegov prelijepi glas i njegovo sviranje plijenili su duse svih prisutnih. U to vrijeme kada nije bilo televizije a radio su imali samo rijetki, jedina razonoda i zabava su bili rijetki ljudi, kao moj djed, koji su pjevali istinski sevdah i o njima se pricalo i pisalo.

Razmisljanje o snazi i ljepoti te muzike me vraca na obalu Vrbasa i moj prvi dodir sa tom ljepotom koja me kroz zivot prati i na neki nacin u posebnim trenutcima cini srecnijim.

Vraca mi sjecanje na deku prostrtu ispod vrbe na obali moje zelene rijeke koju su mnogi opjevali u svojim pjesmama i na toj deci stari Paso Memic i njegova hanuma Tahira pijuci kahvu lagano za sebe pjevaju “Vrbas voda nosila jablana”, “Titrala se djevojcica”, “Na livadi na serdzadi”,”Vozila se po Vrbasu ladja”.. i mnoge druge stare lijepe pjesme koje su oni slusali u svojoj mladosti, mozda isto kao sto sam ih ja cuo i naucio od njih.

Poslije kada sam malo odrastao i mogao prosetati obalom Vrbasa do staroga Sehera gdje opet kraj vode sjede momci i djevojke sto uz zvuke harmonike ili najcesce gitare prebiraju po pjesmama Himze Polovine koje je tada a i sada izvanredno pjevao Munever Dzebic – Blinker , pa Zaimove pjesme je volio pjevati rahmetli Kasim Sabanovic-Krle, Safetove rahmetli Avdic Avdija-Akan a zapjevala bi se i po koja meksikanska ako rahmetli Bure naidje. On je inace bio pjevac tada u Banjaluci jako popularne grupe “Los muchacos” koja je tih godina njegovala meksikanske pjesme koje su bile jako popularne u to doba i vec tada najavile pojavu novog stila u nasoj muzici koja se tih godina pocela lagano mijenjati.
Ipak i Bure poslije nekoliko meksikanskih predje na Blinkerovu, Akanovu, Krletovu i na stranu svoje raje te zapjeva

“Snijeg pade na behar na voce,
neka ljubi `ko god koga hoce.
Ako nece nek` se ne namece,
od nameta nema selameta.”

Razmisljanje o sevdahu i samom mom pocetku ucenja sviranja, uvijek mi vrati sjecanje na rodicu Rebiju Elkaz te na komsinicu Vahidu Gozic uz cije sam pjevanje ucio da sviram na harmonici koja je bila mnogo veca od sedmogodisnjeg djecaka koga su one, pune ljubavi za pjesmom podizale na naslagane ponjave, jer samo u tom polozaju sam mogao drzati harmoniku, i neumorno pjevale i uzivale u pjesmi dok sam se ja trudio da ubodem po koji ton za njima. Kako su dani i mjeseci odmicali tako sam se i ja sve manje patio sa pronalazenjem tonova na klavijaturi moje velike harmonike dok je moja svirka sve vise licila na nesto sto se u to vrijeme zvalo, a i sada zove sevdah.

Veliki udio u budjenju sevdaha, koji se negdje krio u meni i povremeno izvirivao za vrijeme mojih rokerskih, studentskih i tezgaroskih dana kada sam mislio da neku drugu muziku volim i udio u jos vecem jacanju ljubavi prema sevdahu, nesumnjivo, imaju moja dva velika prijatelja uz koje sam ponajvise naucio da osjecam pravu Bosansku muziku tada vec profesionalno, su moji veliki prijatelji, rahmetli Zekerijah Dzezic i Muhamed Zero veliki poznavalac sevdalinke i autor knjige koja sadrzi 430 sevdalinki sa notnim zapisom pod nazivom “Sevdah Bosnjaka” sa kojim sam dugo vremena radio na stvaranju te knjige.

U ovih tridesetak godina sam odsvirao ili otpjevao jako mnogo pjesama, svih stilova i one su vecinom kako dosle tako i prosle. Jedan broj je i ostao zahvaljujuci svojim kvalitetom, koji naravno postoji u svim zanrovima muzike. Samo su one pjesme uz koje sam rastao i danas cijele u mom srcu i sjecanju, njih nikada ne zaboravljam kao sto ne zaboravljam ni “Zelen lisce goru kiti”, prvu pjesmu koju sam naucio uz pomoc mojih roditelja Husnije i rahmetli Zlate Jakupovic, koji su mi i omogucili da Sevdah cijeli zivot tece mojim venama.

Sakib Jakupovic

Sakib - one man band

[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_701410675308_0_alb.jpg]5230
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_ahmet-sakib-i-mirso.jpg]670
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc03248.jpg]530
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc03309.jpg]490
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc03324.jpg]470
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc05227.jpg]440
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc0540555.jpg]330
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc_9401.jpg]300
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_ferh.jpg]290
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_nove-400.jpg]310
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib-jakupovic.jpg]290
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib-vehid-safija-i-mirso.jpg]340
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib.jpg]220
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib1.jpg]210
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib2.jpg]200
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib3.jpg]190
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sakib4.jpg]170
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sevdah.jpg]170
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sn155416.jpg]160SAMSUNG DIGITAL CAMERA
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sn155428.jpg]150SAMSUNG DIGITAL CAMERA
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_sn155436.jpg]170SAMSUNG DIGITAL CAMERA
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_stari-jarani-sakib-i-mirso.jpg]210
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_toronto.jpg]160
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_vindsor.jpg]190
[img src=http://sevdisanje.com/wp-content/flagallery/sakib-one-man-band/thumbs/thumbs_dsc03266.jpg]390

Da biste ove slike vidjeli u realnoj velicini kliknite u desnom donjem cosku prvo na FS a potom na SL.

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com