Skiby

ASIM HODŽIĆ – sazlija banjalučki!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ASIM10
” Rodih se, vec dosta godina ima ” kao sto govori pjesma Semse Suljakovic, tacnije 12.09.1947. od oca Redze i majke Hajrije, rodjene Pandic, (otac Uzeir), posljednji banjalucki beg.

 Majka nas je rodila ukupno osmoro, dvije kcerke prije mene, pa mene kao prvog sina i zamnom jos pet sinova. Svi, u objema familijama, bili su izvanredni interpretatori sevdalinke pa odatle i ja vucem te divne gene.

   Jos kao djecak slusao sam pjesme mojih roditelja koje su izvodili najcesce u duetu. Muha se samo mogla cuti za vrijeme njihovog pjevanja sto je na mene ostavilo veoma snazan utisak. Kad god bi isao cuvati krave, dali djedove ili nase sa njihovima, pjevao bih sve one pjesme koje su moji roditelji unijeli u moju, tad jos djeciju dusu. Od Pandicke strane naj ljepse je pjevala moja mati pa za njom tetka Emina (Mina) kako smo je svi zvali. Ona me naucila divne Makedonske pjesme i uz nju sam odlicno savladao pratiti je u terci sto mi danas puno znaci kad sam u drustvu dobrih pjevaca.

Asim Hodzic1

Vec od tih dana se u meni rodila neunistiva zelja i ljubav za sevdalinkom i sevdahom. Tome je snazno doprinjeo Hasim Muharemovic, sad vec rahmetli, sazlija koji je u meni, kao 16-godisnjem momcicu, probudio strasnu zelju za sviranjem saza. Jer kako je on to izvodio, s pravom sam vec tad rekao da je to naj bolji sazlija svih vremena sto se i potvrdilo mojim sazrijevanjem i upoznavanjem sve veceg broja dobrih sazlija.  Zasto vec tad nisam bio u prilici da nabavim i pocnem svirati saz, razlogom je bio splet okolnosti teskog zivota i borbe za zivot jer otac je jedini imao primanja a nas previse na jednim jaslama kako je otac to imao obicaj reci. No, bilo kako bilo, od svega se insan mogao ustezati ali zelju sa sevdalinkom i sevdahom, nije moglo nista zaustaviti niti unistiti. Uslo je to u moju dusu, moje srce i tece mojim venama i ako Bog da, teci ce dok u meni ima i jedan damar duse i kuveta. Na svakom mjestu i u svakoj prilici sam nastojao ulivati sav svoj sevdah u duse mladih sto i sada svesrdno cinim.

ASIM2

  Sta god da kazem ili da dodam na vec tako divno receno o sevdahu i sevdalinci, samo bi ponovio vec sve receno od nasih istaknutih tumaca sevdalinke i sevdaha.
  Jos samo mogu reci da je sevdah za mene jos i ovaj zivot koji zivim, ova hava koju udisem, svi moji naj milijiu familiji  i moji dobri prijatelji koji su svuda rasuti po ovom dunjaluku.

 Uz duzno postovanje mom Sakibu Jakupovicu, Asim, sazlija banjalucki.