Skiby

IDRIZ TURČINHODŽIĆ – Njegova je luka Banja Luka!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

IT2
Teško je pisati i doći do podataka kad se radi o skromnim ljudima koji su u svom životu postigli jako mnogo ali zbog svoje skromnosti i želje da žive jednim normalnim životom nekad nam se učini da su ostali anonimni. U mojim kontaktima i razgovorima sa mnogim muzičarima i ljudima iz, da kazem, nekog kulturnog miljea sam shvatio da nije tako.
Svi su dijelili jednu konstataciju da je Idriz jako cijenjen i poštovan sto dokazuje da naša djela uvijek govore za nas i da nas stave na ono mjesto koje nam i pripada ma koliko skromni bili.

IT4
Idriz je studirao Pedagošku akademiju u Sarajevu i u tom gradu i počeo svoju aktivnost na muzičkom planu nastupanjem na festivalskom takmičenju na kom su nastupala i sada velika imena poput rahm. Kemala Montena a u pratnji festivalskog orkestra u kom su tada svirali najbolji muzicari tada u Sarajevu i osvojio prvo mjesto.

Ja posebno cijenim muzicare koji svoje znanje nastoje na bilo koji način da prenesu na mlada pokoljenja, da li pisanjem, notiranjem, komponovanjem a naročito podučavanjem. Idriz je u svemu pomalo imao umiješane prste, i tako ostavio vječni trag iza sebe.
Njegove pjesme su pjevali Mišo Kovač i  Miki Jevremović a nedavni izlazak njegovog CDa, koji se meni jako svidio, je pokazao ozbiljnost i kvalitet u njegovom stvaralačkom i izvođačkom radu.

IT7
1976. godine nakon moga odlaska u Sarajevo i odlaska iz KUD Budučnosti vođenje narodnog velikog i dječijeg orkestra je preuzeo Idriz i vodio ga veoma uspješno sve do svoga odlaska u Švedsku.
U Švedskoj nije nikada prestao sa radom to dokazuju mnoga priznanja i nagrade koje je tamo dobio za svoj rad!
Idriz sa velikim pravom zaslužuje svoje mjesto na koncertu na kom nastupaju banjalučke žive legende!


Da biste ove slike vidjeli u realnoj velicini kliknite u desnom donjem cosku prvo na FS a potom na SL.

 

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com