Skiby

SVJETLANA VIDOVIC – ti ćeš mala od danas pjevati!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

C11
Rođena sam banjalučanka i sa time se uvijek ponosim. Muzikom sam se počela baviti sa 10 godina, prvo sam svirala harmoniku.
Presudnu ulogu u prelazak u vokalne soliste imao je pokojni Đorđe Milikić tadašnji sekretar Masleše koji je prvi prepoznao moj talenat za pjevanje i to sasvim slučajno. Sa 13 godina sam već svirala u orkestru i na jednoj od proba sam se baš raspjevala.
Odjednom je Đole ušao, stali smo sa sviranjem jer smo ga se svi prilično bojali, pitao je tko je to pjevao. Svi smo ćutali a on opet upita a ja onako stidljivo i preplašeno kazem, ja. Ti mala od danas ne sviraš više u orkestru, ti ćeš od danas pjevati, reće i izađe iz prostorije za vježbanje.
Malo je reći kako sam u tom momentu bila zbunjena i tužna, jer je harmonika bila moj svijet ali eto taj dogadjaj je dalje praktično usmjerio moj život na drugu stranu. Bila sam član CKUDM „Veselin Masleša“ od 1982-1987, i s njima sam obišla čitavu bivšu Jugoslaviju pa i veći dio Evrope .

C3
Moje profesionalno bavljenje muzikom počinje 1987.godine kad sam upoznala svog supruga Vidović Ratka- Njonju. Zajedno smo djelili tu posebnu ljubav prema muzici koja nas je i spojila. Proveli smo zajedno divnih 28 godina zajedničkog života, svakodnevno živeći sa muzikom i za muziku.
Na moju veliku žalost on nije više medju nama. Ja sam izgubila supruga i druga a grad Banja Luka jednog od svojih najboljih muzičara.
Od njega sam najviše i naučila o muzici, o sevdahu, o životu….

C2
Ljubav prema sevdalinci naslijedila sam od svog oca, koji je zaista volio pravu sevdalinku a posebno Nadu Mamulu i Zehru Deović. Iako se niko u porodici nije bavio muzikom moram reći da su i moj otac i majka zaista lijepo pjevali. Sevdalinka je uvijek imala posebno mjesto u mom repertoaru, trudila sam se da uvijek istražujem i naučim jos neku, staru zaboravljenu pjesmu. To je pjesma uz koju sam odrasla i koja je za mene uvijek nosila posebnu poruku i emociju. Ta pjesma emotivna, bogata, zagonetna kao Vrbas na čijim smo obalama odrastali i često sjedili i pjevali.

Godinama sam nastupala na raznim festivalima i okitila se brojnim nagradama, od kojih su mi one za interpretaciju naravno najdraže.
Posebno sam ponosna na Prvu nagradu na festivalu Zlatna tamburica u Novom Sadu 2003 godine. Snimila sam više trajnih snimaka za Radio Novi Sad, za RTS Beograd, dugogodišnji sam saradnik sa RTRS Banja Luka kao i Gradskog tamburaškog orekestra Banja Luka.
Imala sam čast i priliku da snimam emisije sa Velikim narodnim orkestrom pod rukovodstvom Ljubiše Pavkovića i Branimira Djokića.
Snimila sam dva albuma u izdanju ZAM produkcije 1998. i 2002. godine. U svojoj karijeri otpjevala sam zaista mnogo narodnih pjesama, iz svih krajeva bivše nam zemlje, al` sevdalinka kao posebna himna životu i ljubavi imala je i imaće uvijek posebno mjesto u mom srcu i repertoaru.

Svjetlana Vidović

Da biste ove slike vidjeli u realnoj velicini kliknite u desnom donjem cosku prvo na FS a potom na SL.