Skiby

RUSFET MAKIĆ RUS – sevdalija iz Šehera!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

RUS3Rusfet Makić Rus jedan od najboljih banjalučkih sevdah interpretatora, rođen 13. Februara 1952. u Gornjem Šeheru u srcu sevdaha.

Svakog dana uz gitare i harmonike šeherćani su popodneva i večeri provodili sevdišući kraj Vrbasa a Rusfet još kao mali dječak nije mogao da se odvoji od njih i magičnih zvukova koje su proizvodili njihovi instrumenti i njihovo pjevanje. Tada još nije znao da se taj stil u muzici zvao sevdah. Poslije je kako je odrastao shvatio i to ali sevdah se već udomaćio u njegovoj duši i srcu i to čarobno stanje duše i duha je ostalo i danas a sevdah mu je ostao jedina ljubav.

HOR_I_FOLKLOR

Polaskom u školu Rusfet počinje da nastupa u horu a povremeno i kao solista i tako počinje lagano osjećati scenu i uviđati da pored njega u njegovom pjevanju uživaju i oni koji su sa druge strane bine!

U blizini njegove kuće je živio komšija Ekrem koji je bio muzičar i znao je pokazati pjevačima osnove pjevanja, disanje,…… Kod Ekrema je sretao i školsku drugaricu sada poznatu pjevačicu Milenu Plavšic koja je isto tako dolazila na vokalne instrukcije a kasnije je pjevala pjesme koje su komponovane na stihove još jednog njegovog školskog druga, bokserske legende Marijana Beneša.

Sa 14 godina Rusfet se učlanjuje u Kulturno Umjetničko Društvo “Budućnost” iz Gornjeg Šehera i po prvi put uzima mikrofon u ruke. Na tom koncertu pjeva pjesmu “Čudila se aman ja” a iste noći sa Vedatom Vedom Imamovićem u duetu je otpjevao poznatu i tada veoma popularnu pjesmu “Hej šoferi znani i neznani” nakon koje je nastao kako on kaže urnebes u sali, urnebes koji će ga kao čeličnim ekserima vezati za binu do kraja života.

RUS4
Poslije Rusfet zajedno sa Vedom prelazi u veće i tada mnogo aktivnije KUD društvo “Veselin Masleša” gdje posebno uživa pjevajući uz pratnju tada a i sada banjalučkih velikana kao što su Slobodan Vidović, Milorad Kenjalović, Nijaz Durić, Nail Kačar i Zlaja koji su tada činili prvu postavu Narodnog orkestra u “Veselin Masleši”.

Svoju pjevčku aktivnost nastavlja pjevajući po raznim hotelima, kafanama i restoranima od kojih su najznacajniji hoteli Palas, Bosna i Turist a posebno mu je u sjećanju ostao hotel u Podgorici.

Sada živi u Švedskoj gdje je i dalje jako aktivan. Učesnik je brojnih festivala BiH kulture na kojima je osvajao obično prva mjesta, razne diplome i priznanja sa kojima se posebno ponosi. Pogotovo sto su nagrade i priznanja  došla kao plod dugogodišnje ljubavi prema dragoj mu Bosni i kroz nju ljubavi prema sevdahu.

Rusfet iza sebe ostavlje dosta snimaka sevdaha:

1974 godine sa KUD “Karlo Rojc” sa orkestrom pod upravom šefa Zdravka Ćosića snima arhivski snimak za Radio Sarajevo.

1976. godine sa KUD “Vaso Pelagić” uz tamburaški orkestar pod rukovodstvom maestra Marka Popovića snima arhivski snimak za Radio Beograd.

1979. godine snima arhivski snimak sa tamburaškim orkestrom RTV Sarajevo pod dirigentskom palicom šefa orkestra, kompozitora i velikog učitelja pjevanja Joze Penave.

1979. godine na festivalu mladih BiH u Vitezu Rusfet osvaja drugo mjesto odmah iza sjajne pjevačice Vesne Hadžić koja tom prilikom zauzima prvo mjesto.

1986. godine snima  demo pjesme za svoj prvi album (autori Ramiz i Sakib Jakupović) koji mu je sponzorisao uz autore i rahm. Avdić Avdija – Akan i sam ljubitelj i dobar izvodjać sevdaha. Taj album nikad nije ugledao svijetlo dana jer se navodno zagubio negdje u izdavačkoj kući “Diskoton“.

Poslije rata iz Švedske nastavlja saradnju sa Džemom Novakovićem koji mu u svom studiju “Džemini” u Njemackoj potpomognut sa jednim od najboljih sevdah harmonikaša Antom Filipovićem, snima konačno album pod nazivom “Dva jarana” kako mu se trebao i prvi CD zvati!

Sakib Jakupović


Da biste ove slike vidjeli u realnoj velicini kliknite u desnom donjem cosku prvo na FS a potom na SL.

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com