Skiby

SENAD DELALIĆ HURE – Hombre sa Abacije

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

h1Hure je rođen 1957. godine u Banjaluci u naselju Pobrđe. Prvi muzički koraci su mu bili uz oca Hamku. Hamko je bio jedan od zapaženijih muzičara 50-60 tih godina i kao takav dosta je naučio svoga sina a i Hure sam uporno vježbajuci sve viže je napredovao u muzici a posebno u sevdahu jer u to vrijeme secdah je bio neizbijezan.
Takodjer veliki uticaj na njegovo muzičko razvijanje je imao njegov  brat od tetke Nadir Garčević o kome smo već na nasoj stranici pisali dosta.
Osnovao je grupu “Akustiko” sa Milašinović Miloradom Coberom i Sekulić Miodragom Mikijem a nekoliko godina kao član Akustiko grupe bio je i
najpoznati tada banjalučki gitarista Ismet Tabakovic Cici. Sa grupom su gostovali po mnogim gradovima bivše nam Juge sve do početka rata.

h2

Hure i Cici

O svirkama i dogadjajima na obali Vrbasa a posebno na Abaciji, Hure bi mogao roman napisati. Na Abaciji se svirajući, pjevajući i družeći se sa  Sikom, Sejom i rahmetli Surićem prvi put susreće i sa latino muzikom koju je sa Akustikom svirao takodje.
I sada nakon toliko godina kad se sretnemo obavezno malo sjednemo i preispitamo se da li su se Malagenija, Ya me voi, Paloma…….. i ostale meksikanske pjesme  zaboravile!

h3

Nadir, Suric i Hure

Hure voli uvijek da naglasi da je najviše cijenio rahmetli Surica iako mu je Nadir, inaće jedan od največih i najboljih pjevača i gitarista ikada u Banjaluci, bliski rod. Često kaže da se rahmetli Surić nije odao alkoholu i danas bi bio živ a tko zna dokle bi dogurao sa svojom gitarom i prekrasnim glasom!

Hure ima i stvaralačkog talenta, komponovao je pjesmu za pokojnog Cobera a Nadir ju je prelijepo snimio i otpjevao. Pjesmu možete čuti i video pogledati u videu ispod:

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com