Skiby

RAMIZ JAKUPOVIĆ – poeta medju pjevaćima

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ramiz JakupovicKako predstaviti najboljeg, najkvalitetnijeg a ujedno najskromnijeg i ne baš ambicioznog banjalučkog pjevaća. Epiteti su dodijeljeni po mom licnom mišljenju i ubjeđenju. Pored prelijepe boje glasa i jako lijepog osjećaja za pjesmu i za njeno izvodjenje bilo kog žanra Ramiz je i izuzetno dobar tekstopisac koji je iza sebe ostavio mnogo napisanih, komponovanih i snimljenih pjesama. Njegove stihove su pjevali Rizo Hamidović, Hanka Paldum, Fadil Namgalija, Enes Basić Isko Jakupović……..  a i moja malenkost. Inspirisan njegovim stihovima ja sam komponovao i snimio na desetine njegovih pjesama.
Opet me muči kako da buraza najvjernije predstavim bez nekih podataka koje mi on neće da da opet iz skromnosti.
Najbolji način je da napišem priću koja će ga možda predstaviti na najbolji način a tu pricu ni njemu nikada nisam do sada pričao.
Jedan veoma, veoma poznati pjevač jedne prilike sjedeći sa mnom me upitao da li znam Ramiza Jakupovica koji zivi u Švedskoj. Rekao sam da znam i da smo od dva brata djeca ali posto smo odrasli u istoj kući mi se tretiramo kao rođena braća.
Pjevač je počeo priću kako je prilikom turneje po Švedskoj upoznao Ramiza. Na jednom večem koncertu je angažovao lokalnu predgrupu u stvari bend koji bi zabavljao raju u njegovoj pauzi i ta grupa se zvala “Ritam srca”.

Ramiz jakupovic1
Mi smo odsvirali pola koncerta i odlučili da napravimo pauzu, tada su se momci iz te grupe popeli na binu da malo zabave raju dok mi odmaramo. Kad je Ramiz uzeo mikrofon i grupa počela svirati u sali je nastao haos. Tek tad smo vidjeli koliko su oni u Švedskoj bili popularni i kako taj momak pjeva. Ostatak noći su oni svirali i Ramiz pjevao a publika nas nije ni trazila kao da su oni drzali koncert a ne mi. Jedva sam pri kraju stigao otpjevati par pjesama i pozdraviti raju. Taj momak razvaljuje kako pjeva.
Da je tako Ramiz će to potvrditi i na koncertu svojim nastupom a ujedno i pjevajući prateće vokale svim izvodjačima na Večeri sevdaha banjalučkih legendi.