Skiby

In memoriam: OMER POBRIĆ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Evo, već dvije godine kako ga nema, ali itekako ima. Ima ga u svima nama koji smo ga poznavali, poštovali, voljeli… ima ga u svima koji su, zapravo, cijenili njegovo životno djelo i postignuća, u svima koji su držali do “naše pjesme o nama”, jeste, do sevdalinke po kojoj smo, siguran sam, najprepoznatljiviji na svijetu. Ima Omera Pobrića skoro na svim kontinentima ovoga svijeta, ne samo zato što nas iščupaše iz naših stoljetnih korjena i prosuše po cijeloj Planeti, nego što je on, kao jedan od najvećih baštnika sevdalinke novijeg vremena, zaista zasadio taj originalni ružičnjak našeg kultunog identiteta svugdje po svijetu. Zato ga ima, itekako, i ovdje u Americi, Španiji, Australiji, te mnogim evropskim zemljama gdje njegov zasad daje zdrave plodove.
Upoznao sam ga, posredstvom našeg zajedničkog prijatelja i također jednog od vrijednih baštinika sevdalinke, mlađahnog dr. Semira Vranića, prije nekih desetak godina. Naime, Semir mu je preporučio mene da napišem pogovor Omerovoj ediciji BANJALUČKI SEVDAH U VREMENU, koju je onomad pripremao i u kojoj će se kasnije naći 101 pjesma u kojima se spominje Banja Luka ili njeni toponimi, sa notnim zapisima i od kojih će velika većina njih kasnije biti snimljena  na audio kasetama ili CD-ovima.

Objašnjavao je tada i meni i javno Omer kako je na tu temu polemizirao sa nekim članovima Instituta sevdaha koji su se navodno protivili bilo kakvom tekstu u knjizi a koji nije na muzičku temu. On je poentirao na njihovo protivljenje riječima: “Ali, ja neću da pravim knjigu o sevdahu u Banja Luci a da se pravim kao da se u njoj ništa nije dogodilo…” Istrajao je Omer u svojoj nakani i napisao sam prigodan pogovor ediciji i ona mi je biser nad biserima u mojoj kućnoj biblioteci. Ne samo zato što je na temu sevdaha u mome gradu, ne samo zbog činjenice koju je Omer autentično dokumentirao da je Banja Luka najopjevaniji grad na prostorima bivše Juge, ne samo zato što sam i ja dio te edicije, nego naročito zato što je ona djelo čovjeka koji je po svojim ljudskim kvalitetima, muzičkim postignućima i patriotskim nabojem bio pravi gorostas. Zato sam ponosan što sam ga poznavao, ponosan sam na sva kasnija druženja s njim kojih je bilo, kako u Sarajevu tako i u njegovoj kući u Mulićima kod Visokog, osjećam cijelo ovo vrijeme neko bogatstvo u duši i u srcu što je dio moga ovozemaljskog života bio i Omer Pobrić, za mene najbolji i najkonkretniji bh. ambasador u svijetu do sada.
Zato ću ga se sjećati u ostatku svoga života, evocirat ću uspomene na tog velikana dok dišem, odnosno dok ja ne presavijem svoj tefter.

Neka je vječni Božji rahmet na mehku i plemenitu bosansku dušu Omerovu, a njegovoj životnoj saputnici Muneveri, kćerki Zlati i ostalima neka Gospodar svih svjetova podari daljnji sabur.
A m i n !

 

 

 
Bedrudin GUŠIĆ

Sve o Svdisanju

Sevdisanje.com je muzicka web stranica koja je namijenjena za sve ljubitelje stare dobre muzike.
U vecini obradjujemo Sevdah i stare dobre hitove.
Budite uz nas jer smo i mi uz vas 24 sata cijele godine!!
Sevdisanje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.